Als werkgever wilt u ervoor zorgen dat uw medewerkers in een veilige werkomgeving kunnen werken. U wilt natuurlijk dat uw werknemers aan het eind van de dag weer veilig naar huis kunnen gaan. Ondanks dat elke werkgever het hier natuurlijk mee eens is, komen er toch nog geregeld ongevallen en bijna-ongevallen voor op de werkvloer. U als werkgever heeft dan misschien wel alles goed geregeld, maar toch gaat het fout! Vergeet u dan toch iets?! Extra aandacht voor veiligheidsbewustzijn en veiligheidsgedrag op de werkvloer is een must!

Er bestaan veel opleidingen over het werken met bepaalde machines en de gevaren bij werkzaamheden als er gestuit wordt op bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen. Er wordt in Nederland dan ook veel aandacht geschonken aan het zo veel mogelijk beperken van arbeidsongevallen en andere gevaarlijke werksituaties. Vanuit de Arbowet zijn er een aantal eisen die aan de werkgever gesteld worden. Een goede werkgever, heeft de volgende maatregelen altijd wel genomen:

  • Een RI&E die up-to-date is
  • Het organiseren van diverse startwerkbesprekingen en startvergaderingen bij werkzaamheden
  • Het beschikbaar stellen van de juiste en gekeurde PBM’s
  • Het beschikbaar stellen van goede en goedgekeurde machines waarmee gewerkt wordt

Ondanks dat bedrijven bovengenoemde zaken altijd wel goed geregeld hebben, gebeuren er toch nog bijna dagelijks ongevallen en bijna-ongevallen op de werkplek. Een deel van die (bijna-)ongevallen wordt veroorzaakt omdat er niet goed met de veilige werkplek wordt omgegaan. Kortom, de randvoorwaarden zijn goed geregeld en georganiseerd, maar het gedrag maakt het onveilig! In de VCA norm is vastgelegd dat bedrijven bij werkplekinspecties niet alleen letten op een veilige werkomgeving, maar ook op de werkwijze. Voor VCA** en VCA Petrochemie gecertificeerde bedrijven is het zelfs van belang voor hun certificering om een programma op te stellen om VGM bewustzijn bij medewerkers te bevorderen.

Hoe pakt u dat als bedrijf aan? 

ACVO opleidingen en advies kan u hiermee van dienst zijn. Door de veiligheidskundigen die bij ons in dienst zijn, kan er op veel verschillende vlakken naar de veiligheid worden gekeken. Denk aan het veiligheidsbewustzijn in een magazijn, hoe pak je een pallet uit een stelling zonder dat er risico is dat de pallet van de heftruck af valt? Is alles goed opgeruimd in het magazijn en leggen medewerkers geen spullen voor de nooduitgang neer? Zijn medewerkers zich er van bewust dat een klein moment onoplettendheid al kan zorgen voor een groot gevaar?

Door middel van diverse opleidingen, maar ook toolboxen kunnen wij u van dienst zijn! Wellicht wilt u een toolbox over werken met gevaarlijke stoffen aan het begin van de dag? In 2 uur zijn uw medewerkers bijgepraat en daarna kunnen ze weer gewoon aan het werk! Het organiseren van bijvoorbeeld een veiligheidsdag is natuurlijk ook mogelijk, kortom er zijn allerlei opties waarin wij wat voor uw bedrijf kunnen betekenen!

Ook voor het begeleiden bij uw VCA implementatie en het opzetten van een Bedrijfsnoodplan kunnen wij u van dienst zijn.

Geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek of een vrijblijvende offerte? Neem contact met ons op via opleidingen@acvo.nl of telefonisch via 0527 – 61 21 36.