Bij controle van ISZW is gebleken dat veel rolsteigers op een onveilige manier worden gebruikt. Bij professioneel gebruik van 270 rolsteigers, bleek dat er bij 251 (!!) steigers een onveilige situatie was ontstaan.

Vallen van rolsteigers is één van de meest voorkomende ongevalstypen in de bouwsector. Inspecteurs die de afgelopen periode voor Inspectie SZW controles hebben uitgevoerd bij diverse werkzaamheden, zagen vooral veel onstabiele steigers. Hierdoor is er meer kans op valgevaar.

In 224 gevallen hebben de inspecteur het werk stil moeten leggen tot dat de werksituatie veilig is gemaakt door de werkgever. In 40 van deze gevallen heeft de werkgever ook daadwerkelijk een boete ontvangen vanwege de onveilige situatie.

Naast de boetes die werden uitgedeeld voor onveilige situaties, waren er ook 27 werkgevers die niet over een risico-inventarisatie en evaluatie beschikten. Hieruit blijkt ook weer hoe belangrijk het is om te hebben.

Neem de tijd om stil te staan bij de veiligheid van uw medewerkers en bezoekers. Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een RI&E? Of wit u uw medewerkers ook bewust maken van veiligheid en de opleiding VCA laten volgen? Neem dan contact met ons op: opleidingen@acvo.nl of 0527 -61 21 36.

 

Bron: https://www.inspectieszw.nl/actueel/nieuws/2020/11/20/veel-mis-bij-werken-met-rolsteigers