VCA

VCA is een veiligheidsnorm die in Nederland ontwikkeld is. Met het VCA certificaat toon je aan, dat je de veiligheid in je bedrijf serieus neemt. Vanuit opdrachtgevers wordt er vaak naar een VCA certificaat gevraagd, voor aannemers kan het daarom soms ook een must zijn om dit certificaat te behalen.

VCA certificatie niveaus
Het VCA bedrijfscertificaat is bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Omdat er in verschillende bedrijven en verschillende branches andere eisen worden gesteld aan veiligheid, zijn er drie certificatie niveaus ontwikkeld:

VCA*: dit certificerings niveau is vooral bedoeld voor kleinere bedrijven (tot 35 medewerkers) die meestal als onderaannemer werkzaam zijn.
VCA**: dit certificerings niveau is vooral bedoeld voor grotere bedrijven (vanaf 35 medewerkers) die meestal als hoofdaannemer werkzaam zijn.
VCA-P: dit certificerings niveau is speciaal bedoeld voor bedrijven die werkzaam zijn in de petrochemische sector.

In de praktijk hebben de meeste bedrijven voldoende aan een VCA* of VCA** certificaat.

VCA 2017/6.0
In april 2018 is de nieuwe VCA norm uitgekomen. VCA 2017/6.0 stelt veiligheid nog meer centraal, bevat nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de werkplek en veilig gedrag en zorgt voor meer duidelijkheid en betrouwbaarheid voor de keten. Ook moeten inhurende partijen (meestal VCA**- en VCA Petrochemie-bedrijven) onderaannemers op meer punten toetsen dan nu het geval is. Er is nu één schema voor Nederland en voor België.

ACVO kan u helpen met het behalen van VCA op ieder niveau. Hierbij bieden wij ondersteuning bij het opstellen van documenten, vaststellen van verbeteringen, het voeren van de VCA administratie en begeleiding naar de certificering. Maar ook na de certificering blijven wij organisaties ondersteunen met de VCA verantwoording en de audits.

Wilt u uw VCA certificaat behalen of omzetten naar de nieuwe VCA norm? Vraag dan nu vrijblijvend een offerte bij ons aan of neem contact met ons op.