RIVM heeft een nieuw onderzoek gedaan naar PFAS in de grond. Hieruit blijkt dat
de regels m.b.t. PFAS in de grond kunnen worden versoepeld. Dit is goed nieuws voor de grondverzet- en baggerbedrijven, hierdoor kunnen ze namelijk weer gemakkelijker hun werk doen.

Waar de oudste grens van PFAS eerst op 0,1 microgram per kilo stond, werd deze later gewijzigd naar 0,8 microgram per kilo grond. Nu is de grens naar 1,4 microgram per kilo grond versoepeld. Daarnaast worden de regels voor grond gelijk met die voor bagger en wordt het maximum voor PFAS in diepe plassen die niet in verbinding staan met andere wateren verhoogd.

Staatssecretaris Van Veldhoven benadrukt dat PFAS wijd verspreid in de bodem zitten. “Dat kunnen we niet wegtoveren, maar we kunnen wel op een verantwoorde manier voor mens en milieu meer ruimte bieden en tegelijkertijd zorgen dat de bodem niet verder vervuilt. ” Later dit jaar komen er nog meer onderzoeken van het RIVM en Deltares. Dan volgen mogelijk nog meer aanpassingen.

Meer weten over de PFAS wijzigingen en wat dit voor uw organisatie in de praktijk betekent? Neem contact met ons op via: advies@acvo.nl. Ook informeren wij u uitgebreid over de PFAS normen in onze DLP opleidingen. Bekijk hier ons aanbod.

Bron: https://nos.nl/artikel/2339153-soepeler-regels-voor-met-pfas-vervuilde-grond.html