De komende tijd gaat de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) strenger handhaven op coronaregels op de werkvloer. Tot en met 2 augustus 2020 werden er bijna 2.797 meldingen gedaan door werknemers vanwege het overtreden van die regels, aldus BNR Nieuwsradio die een interview met Inspectie SZW had. De meeste meldingen gaan over het niet kunnen houden van de verplichte anderhalve meter afstand. Daarna volgen de meldingen over slechte hygiënische omstandigheden en ook maken veel werknemers zich zorgen over collega’s die mogelijk het virus zouden hebben.

Van de 2.797 meldingen bij de Inspectie SZW komt 17 procent vanuit de groot- en detailhandel. Daarmee staat die sector op één met de meeste meldingen, zo zegt de instantie. Daarna volgden cultuur-, sport- en dienstverleningssector en de horeca. Uit die sectoren kwamen respectievelijk 15 en 13 procent van de meldingen.

Inspectie SZW vindt dat werkgevers lang genoeg de tijd hebben gehad om zich aan te passen aan de coronamaatregelen. ‘Gezien de duur van de crisis, zullen werkgevers eerder hun maatregelen moeten nemen om te zorgen dat hun werknemers veilig werken. Het kan nu niet meer zo zijn dat we daar een hele tijd overheen laten gaan. Het kan ook niet meer zo zijn dat werkgevers zeggen dat ze spatschermen of andere spullen nog moeten kopen. Die mogelijkheid hebben ze al gehad. Wij zullen de komende tijd strenger gaat optreden en ook meer gaan inspecteren.’

Bron: https://www.bnr.nl/nieuws/binnenland/10417675/arbeidsinspectie-gaat-strenger-handhaven-op-coronaregels

Bent u een ondernemer en wilt u met uw eigen Coronaplan voorbereid zijn en uw Plan van Aanpak op orde hebben? Klik op de button voor de website.
Uw eigen Coronaplan kan eenvoudig gekoppeld worden met uw risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)!

Heeft u alles goed voor elkaar voor uw medewerkers, klanten en leveranciers? Of heeft u hulp nodig bij het aanpassen/aanvullen van de RI&E?
Neem contact met ons op en zorg ervoor dat alles goed is geregeld.